ЛІКУВАННЯ БОЛЬОВОГО СИНДРОМУ У ХВОРИХ З ПЕРЕЛОМАМИ НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕПИ ЗАСОБАМИ РЕСТОРАТИВНОЇ ТЕРАПІЇ - Фурман, Р.Л.; Барило, А.С.; Поліщук, С.С.; Ісакова, Н.М.; Юр, А.М.; Канішна, Т.М. (Світ медицини та біології, 2018)
Метою дослідження була комплексна оцінка основних показників больового синдрому у пацієнтів з переломами нижньої щелепи, що супроводжуються пошкодженням нижнього альвеолярного нерва, за допомогою звичайного терапевтичного режиму, доповненого застосуванням препарату Нуклео ЦМФ форте. Проведено оперативне і післяопераційне лікування 50 пацієнтів з кутовими переломами нижньої щелепи, що супроводжувалися клінічними проявами ушкодження нижнього альвеолярного нерва. Зниження больового синдрому виявлено в обох групах, але з різною динамікою. На початковому етапі дослідження показники шкали LANSS були майже однаковими в обох групах, тоді як в основній групі на 7-й і 14-й день вони становили 1,35 і 2,03 рази нижчі, відповідно, ніж у групі порівняння. У перший день значення шкали NTSS-9 практично не відрізнялися у досліджуваних пацієнтів, і були дещо вище в основній групі. На 7-й і 14-й день значення в 1,24 та 3,82 рази було краще, ніж в групі порівняння. Аналіз динамічної картини скарг, а також об’єктивні висновки при кутових переломах нижньої щелепи, що супроводжується пошкодженням нижнього альвеолярного нерва, показали, що введення препарату Нуклео ЦМФ форте прискорило регресію больового синдрому в ході лікування.