ВПЛИВ ДЕРИВАТІВ ВIFIDOBACTERIUM BIFIDUM ТА LACTOBACILLUS REUTERI НА БІОПЛІВКОУТВОРЕННЯ КОРИНЕБАКТЕРІЙ - Книш, О.В.; Ісаєнко, О.Ю.; Перетятко, О.Г.; Бабич, Є.М. (Світ медицини та біології, 2018)
Робота присвячена дослідженню процесу утворення біоплівок коринебактеріями за впливу дериватів бактерій пробіотичних штамів Вifidobacterium bifidum і Lactobacillus reuteri, отриманих розробленим авторами методом. Досліджено п’ять зразків безклітинних екстрактів, що містять структурні компоненти та метаболіти пробіотиків: фільтрати дезінтегратів та культур біфідо-і лактобактерій, вирощених у власних дезінтегратах. Біоплівки коринебактерій отримували в полістиролових мікротитрувальних планшетах. Показано, що безклітинні дериват-вмісні екстракти мають різноспрямований вплив на утворення біоплівок коринебактеріями на початковій стадії: стимулюють біоплівкоутворення одним видом коринебактерій і запобігають або інгібують біоплівкоутворення іншими. Незалежно від видової належності коринебактерій, більшість безклітинних екстрактів гальмують подальший ріст утворених протягом 24 годин біоплівок і можуть викликати їх деградацію. Найбільш виражене пригнічення біоплівкоутворення викликають безклітинні екстракти, отримані з культур пробіотиків, вирощених у власних дезінтегратах. Аналіз результатів дослідження показав: безклітинні екстракти, що містять похідні B. bifidum №1 і L. reuteri DSM 17938, мають багатоспрямований вплив на утворення біоплівки коринебактеріями на початковій стадії: стимулювання утворення біоплівки одним видом корнібактерій і запобігання або інгібування утворення біоплівки іншими. Незалежно від приналежності коринебактерій до виду, більшість безклітинних екстрактів інгібують подальший ріст біоплівки, що утворюється протягом 24 годин, і може викликати їхню деградацію. Найбільш виражену інгібуючу дію на утворення біоплівки здійснюють безклітинні екстракти, що містять продукти розпаду та пробіотичні метаболіти. Чутливість коринебактерій до впливу екстрактів, що містять похідні, була різною. C. xerosis і токсигенні дифтерийні коринебактерії, які характеризуються як слабкі і помірні виробники біоплівки, були більш сприйнятливі. Менш чутливий був C. ulcerans, який був визначений як сильний виробник біоплівки. За ступенем чутливості до інгібуючої дії безклітинні екстракти культури були розташовані в порядку зростання: C. ulcerans tox + (1 бал) → C. diphtheriae gravis tox + (10 балів) → C. diphtheriae mitis tox + (15 балів); C. xerosis (15 балів). Дослідження мотивує подальше вивчення впливу пробіотиків на коринебактерії в мікробних асоціаціях in vitro та in vivo. Протибіоплівкова активність досліджених безклітинних екстрактів свідчить про перспективність створення на основі дериватів пробіотиків нових профілактичних і лікувальних засобів підвищення ефективності боротьби з носійством токсигенних коринебактерій і захворюваннями, викликаними умовно-патогенними і облігатно патогенними коринебактеріями.