ГІПОКСІЯ-ІНДУЦИБЕЛЬНИЙ ФАКТОР ЯК МОЛЕКУЛЯРНА МІШЕНЬ ПРИ ГЕПАТОРЕНАЛЬНОМУ СИНДРОМІ - Вірстюк, Н.Г.; Сливка, Н.О. (Світ медицини та біології, 2018)
Гепаторенальний синдром (ГРС) є серйозним ускладненням алкогольного цирозу печінки (АЦП). Вивчення механізмів молекулярної відповіді на гіпоксію при ГРС є перспективним напрямком досліджень у гепатології. Метою роботи була оцінка ролі гіпоксія-індуцібельного фактору HIF-1α в патогенезі ГРС в умовах гострої-на-хронічну (ГХПН) печінкової недостатності (ХНН) у пацієнтів із АЦП. 150 пацієнтів з АЦП+ГРС були поділені на 2 групи: І група (n=67) – ХПН, ІІ група (n=83) – ОХПН. Показник рівня HIF-1α у найважчої категорії хворих групи 2, з ІV стадією за шкалою CLIF-C-ACLF, майже в три рази перевищував такий у аналогічної категорії з групи 1, з класом С по Чайлд-П’ю, і становив 30±7,9 нг/мл. Різке підвищення рівня HIF-1α у 2-й групі з ІV стадією за шкалою CLIF-C-ACLF засвідчує про важку тканинну гіпоксію, що обумовлена значним погіршенням спланхнічного кровоплину і спазмом ниркових судин при ГРС. Рівень HIF-1α тісно корелює із показниками печінково-ниркової недостатності у обстежених хворих з АЦП+ГРС, що дозволяє використовувати його як індикатор у комплексній діагностиці даного захворювання.