ОЦІНКА МЕХАНІЗМІВ ДІЇ ФАРМАКОЛОГІЧНОГО ЗАСОБУНА ОСНОВІ ПОХІДНОГО БУРШТИНОВОЇ КИСЛОТИ ПРИ ФІЗИЧНИХ НАВАНТАЖЕННЯХ ГРАНИЧНОЇ ІНТЕНСИВНОСТІ - Войтенко, В.Л.; Гуніна, Л.М.; Олешко, В.Г.; Носач, О.В. (Світ медицини та біології, 2018)
В статті розглядається обґрунтованість використання при граничних за інтенсивністю фізичних навантажень бурштинової кислоти як одного з компонентів циклу Кребса і можливість використання фармакологічного засобу на основі її похідного препарату армадін лонг (2-етил-6-метил-3-гідроксипіридину сукцинат) з метою покращання показників прооксидантно-антиоксидантного балансу в клітинних мембранах (на прикладі мембран еритроцитів). На основі результатів проведеного рандомізованого сліпого плацебо-контрольованого дослідження встановлений позитивний вплив цього препарату на зміни значення рН крові після граничних навантажень з аеробнім гліколітичним механізмом енергозабезпечення, що дає змогу попередити розвиток метаболічного ацидозу в таких умовах. Водночас показано зростання параметрів силової тренованості спортсменів при курсовому застосуванні препарату на основі бурштинової кислоти, що, з урахуванням результатів кореляційного аналізу, й обґрунтовує доцільність застосування подібних фармакологічних препаратів як засобів ергогенної дії.