ДИНАМІКА ЗМІН У ПОШИРЕНОСТІ ХВОРОБ ТА ЗАХВОРЮВАНОСТІ ДИТЯЧОГО НАСЕЛЕННЯ КРАЇНИ ЗА ОКРЕМИМИ КЛАСАМИ ХВОРОБ ПІСЛЯ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС - Волосовець, О.П.; Кривопустов, С.П.; Мозирська, О.В.; Скварська, О.О.; Салтанова, С.Д.; Ємець, О.В.; Каруліна, Ю.В. (Світ медицини та біології, 2018)
В Україні спостерігаються різноспрямовані тенденції у стані здоров’я дитячого населення. Безумовним є негативний вплив на здоров’я дітей екологічно забрудненого довкілля, зокрема наслідків аварії на ЧАЕС. Після ядерної катастрофи сформувався комплекс довготриваючих патогенних факторів (пострадіаційний вплив довгоживучих радіонуклідів, хронічний стрес, нераціональний образ життя та харчування, наступні негативні соціально-економічні суспільні зміни та ін.), що стали несприятливими перш за все для зростаючого дитячого організму. Комплексний вплив радіаційних і нерадіаційних факторів, що виник внаслідок аварії на ЧАЕС призвів до погіршення стану здоров’я всіх категорій постраждалих, що виражається в збільшенні загальної онкологічної та неонкологічної захворюваності, зокрема за класами хвороб дихальної, ендокринної, серцево-судинної, травної, нервової систем, зростання інвалідності за рахунок не тільки онкологічної, але й загальносоматичної захворюваності у дітей. Темп зростання захворюваності за усіма класами хвороб дітей з областей з територіями радіоекологічного контролю за останні 22 роки склав + 42,1% та був найвищим у порівнянні з аналогічними параметрами у дітей з областей без ТРК, який складав + 32,9%, при загальнодержавному показнику зростання + 36,09%. Спостерігається дуже високий темп зростання показника захворюваності на новоутворення дітей з областей з ТРК + 169,9%.У дітей з областей без ТРК він складав +163,2% при загальнодержавному показнику + 162,3%.