МОРФОЛОГІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ КРИТЕРІЇВ ПРОГНОЗУВАННЯ КЛІНІЧНОГО ПЕРЕБІГУ ГЕНЕРАЛІЗОВАНОГО ПАРОДОНТИТУ - Гасюк, Н.В.; Левандовський, Р.А.; Бородач, В.О.; Клітинська, О.В. (Світ медицини та біології, 2018)
У статті запропоновано шляхи оптимізації діагностичного процесу у пародонтологічних пацієнтів, шляхом застосування інтегрованих цитологічних параметрів. Отримані результати дають можливість розробки морфологічного алгоритму для об’єктивізації пародонтологічного статусу пацієнтів. Застосування запропонованого алгоритму обстеження, яке включає вивчення клітинного складу пародонтальних кишень, а також морфологічні зміни епітелію, дає можливість доповнити існуючий арсенал традиційних діагностичних методів у пародонтології, більш точними та доказовими і пропонують ряд морфологічних прогностичних критеріїв клінічного перебігу даного захворювання.