ВПЛИВ КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ ГІПОТИРЕОЗУ НА РІВЕНЬ ЛЕПТИНУ У ХВОРИХ ІЗ ПЕРВИННИМ ГІПОТИРЕОЗОМ - Дідушко, О.М.; Герич, П.Р.; Чернявська, І.В.; Яцишин, Р.І.; Паньків, В.І. (Світ медицини та біології, 2018)
Обстежено 188 хворих на первинний гіпотиреоз та 30 людей без порушення функції щитоподібної залози, порівнянних за статтю і віком. При оцінці рівня лептину в сироватці крові хворих на гіпотиреоз відзначено, що збільшення маси тіла у даних пацієнтів супроводжується наростанням його концентрації. Виявлено більш виражену гіперлептинемію у хворих на післяопераційний гіпотиреоз. Базове лікування левотироксином і особливо його поєднання з аторвастатином сприяло покращенню клінічного стану хворих, зменшенню проявів гіпотиреозу, зниженню ваги тіла. Включення до комплексного лікування аторвастатину мало достовірний вплив на рівень лептину у хворих на гіпотиреоз із ожирінням незалежно від етіології гіпотиреозу.