АНАЛІЗ ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА КОКЛЮШ У ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Ільченко, В.І.; Сизова, Л.М.; Ананьєва, М.М.; Коцюбайло, Л.П.; Дуда, О.К. (Світ медицини та біології, 2018)
Метою дослідження був аналіз захворюваності на коклюш та охоплення вакцинацією проти даної хвороби в Полтавській області, а також прогноз тенденції розвитку епідемії у регіоні на період до 2020 року. Встановлено, що зaхворюваність на коклюш серед населення Полтавської області протягом 2014-2016 рр. демонструвала постійне зростання (з 0,55 на 100 тис. населення – у 2014 р. до 6,57 на 100 тис. населення – у 2016 р.), серед дітей різних вікових категорій збільшилася в середньому у 10,6 разу та мала найвищі показники у дітей до 1 року. Охоплення ванцинацією АКДП в Полтавській області недостатнє та за період 2014-2016 рр. має тенденцію до зниження: серед дітей до1 року − у 1,7, серед дітей 18 місяців – у 2,0 рази. До 2020 року в регіоні oчікується стрімке зростання захворюваності на коклюш до 90,0 на 100 тис. населення, що свідчить про необхідність покращення роз’яснювальної роботи щодо важливості проведення профілактичних щеплень та збільшення обсягу державних закупівель необхідних препаратів для розширення доступу населення до безкоштовної вакцинації.