ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА УЛЬТРАСОНОГРАФІЧНИХ ШКАЛ В СТРАТИФІКАЦІЇ ПРОГНОЗУ РИЗИКУ РАКУ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ - Коломійцев, В.І.; Маріна, В.Н.; Лукавецький, О.В.; Довгань, Ю.П. (Світ медицини та біології, 2018)
Метою дослідження було порівняння основних відомих ультрасонографічних (УСГ) шкал (TIRADS за Russ, ACR-TIRADS, АТА recommendation та U classification) у прогнозуванні ризику раку щитоподібної залози (ЩЗ). Проведено ретроспективний аналіз стаціонарних карт пацієнтів за 2015-2016 рр., які перенесли операційне лікування з приводу вузлових утворень ЩЗ. Відмічено значну різницю у поширеності раку ЩЗ серед пацієнтів із кістозними і солідними вузлами, яка склала 4,4% та 15,1% відповідно (χ2 =21.082; р