КЛАСИ ПУЛЬСОВОГО АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ І ЧАСТОТА ПРИЗНАЧЕННЯ ОКРЕМИХ ГРУП КАРДІОЛОГІЧНИХ ПРЕПАРАТІВ У ПАЦІЄНТІВ ДО І В РАННІЙ ПЕРІОД ПІСЛЯ ПОСТІЙНОЇ ЕЛЕКТРОКАРДІОСТИМУЛЯЦІЇ - Починська, М.В.; Шевчук, М.І. (Світ медицини та біології, 2018)
Вивчено частоту призначення окремих груп кардіологічних препаратів залежно від рівня пульсового артеріального тиску (ПАТ) в ранній період після імплантації електрокардіостимуляторів (ЕКС) у 220 пацієнтів (110 чоловіків і 110 жінок) у віці 70±9 років. Після імплантації ЕКС частота призначення антиаритмічних препаратів та блокаторів рецепторів ангіотензину II підвищується тим більше, чим більше вихідний клас ПАТ. У ранній постімплантаційний період необхідне підвищення частоти призначення антикоагулянтів і антиагрегантів у кожному класі ПАТ. Частота призначення сечогінних засобів, антагоністів кальцію та інгібіторів ангіотензинперетворюючого ферменту збільшується з класом ПАТ та не потребує зміни в ранній період після імплантації ЕКС.