СТРУКТУРА ТА КЛІНІЧНА ОЦІНКА ЗАХВОРЮВАНЬ ТКАНИН ПАРОДОНТУ У НАРКОЗАЛЕЖНИХ ПАЦІЄНТІВ - Федун, И.Р.; Зубачик, В.М. (Світ медицини та біології, 2018)
Є повідомлення про вплив наркотичних середників на серцево-судинну, травну, ЦНС, імунну системи, однак стоматологічний статус описаний у загальних рисах, зокрема, недостатньо вивчений стан тканин та органів порожнини рота узалежнених. Описано стан тканин пародонту у 105 наркозалежних осіб, із врахуванням тривалості вживання наркотиків та 55 ненаркозалежних осіб з патологією пародонту (гінгівіт, генералізований пародонтит). Дослідження включало в себе клінічні спостереження та індексну оцінку (ОНІ-S, РМА, ПІ). Дані клінічного дослідження наркозалежних осіб засвідчують, що у 15,2 % (16/105) виявлено гінгівіт, ГП початкового - І ступеня – 26,7 % (28/105), ГП ІІ ступеня y 30,5 %(32/105), ГП ІІІ – 27,59 % (29/105). Встановлено статистично вірогідну різницю між результатами індексної оцінки тканин пародонту наркозалежних та ненаркозалежних хворих на генералізований пародонтит (ГП) початкового - І, ІІ, ІІІ ступеня, що ймовірно вказує на негативний вплив наркотичних середників на пародонтологічний статус хворих на наркоманію. Також з’ясовано, що інтенсивність розвитку патологічних процесів у пародонті узалежнених пов’язана зі стажем наркотизації.