МОРФОМЕТРИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЄМНІСНОЇ ЛАНКИ ГЕМОМІКРОЦИРКУЛЯТОРНОГО РУСЛА СЛИННИХ ЗАЛОЗ ЩУРІВ В НОРМІ ТА ПРИ ХРОНІЧНІЙ ІНТОКСИКАЦІЇ ЕТАНОЛОМ - Єрошенко, Г.А.; Шевченко, К.В.; Якушко, О.С. (Світ медицини та біології, 2018)
В роботі представлені дані морфометричного дослідження при хронічній інтоксикації етанолом. Встановлено, що хронічна інтоксикація етанолом впливає на ємнісну ланку гемомікроциркуляторного русла часточок піднижньощелепної слинної залози. На ранніх термінах спостереження визначається розширення венул, що підтверджується достовірним збільшенням зовнішнього діаметру та діаметру просвіту із зменшенням товщини судинної стінки. З дванадцятої доби спостерігається тенденція до відновлення метричних показників. Нормалізація показників до тридцятої доби не визначається.