ВИЗНАЧЕННЯ ЗОН МІНЕРАЛІЗАЦІЇ ТВЕРДИХ ТКАНИН ЗУБА - Костиренко, О.П.; Винник, Н.І.; Гасюк, А.П.; Коптев, М.М.; Проскурня, С.А. (Світ медицини та біології, 2018)
Карієс емалі та дентину широко висвітлений у сучасних літературних джерелах. Проте, недостатньо з’ясованою залишається роль функціонального стану органічних (пелікула) та мінеральних компонентів поверхневого шару емалі, які забезпечують повноцінний обмін твердих тканин зуба. Матеріалом для дослідження стали зуби різних класів, які не були уражені флюорозом і видалені за ортодонтичними та хірургічними показаннями в пацієнтів від 28 до 60 років. Із метою детального вивчення елементів поверхневої структури емалі було проведено електронномікроскопічні дослідження відділених коронок зубів. Для дослідження процесу мінералізації в структурах дентину корені зубів занурювали в розчин запропонованого нашими співробітниками цитратного буферу. Використання запропонованого розчину цитратного буферу дало можливість детально досліджувати й вивчати процес мінералізації твердих тканин зуба. Дана методика вказує доцільність та ефективність виявлення кристалічних структур в дентинних канальцях із метою детальнішого з’ясування їхніх функціональних властивостей.