КОМПЕНСАТОРНІ ТА ПРИСТОСУВАЛЬНІ РЕАКЦІЇ ЄДИНОЇ НИРКИ ПІСЛЯ НЕФРЕКТОМІЇ КОНТРАЛАТЕРАЛЬНОЇ - Монастирський, В.М.; Півторак, В.І.; Суходоля, С.А. (Світ медицини та біології, 2018)
Проведено обстеження 62 хворих з єдиною ниркою, які в анамнезі раніше перенесли нефректомію з різних причин. Встановлено, що нефроптоз єдиної нирки після нефректомії частіше всього спостерігається у жінок ектоморфного соматотипу. Як у жінок, так і у чоловіків частіше виникає опущення правої нирки. При нефроптозі на 1-й стадії (10 хворих) ми спостерігали тупий біль у поперековій ділянці зі сторони єдиної нирки, що послаблюється у горизонтальному положенні хворого. На 2-й стадії нефроптозу (16 хворих) біль розповсюджувався по всьому животу та на ділянку спини. На 3-й стадії нефроптозу (10 хворих), коли нирка була рухливою в заочеревинному просторі, легко зміщувалася у великий чи малий таз, біль ставав постійним. На цій стадії, у випадках коли опущення нирки супроводжується її ротацією (6 хворих), частіше виникав короткочасний приступоподібний біль. У залежності від стадії опущення нирки її азотовидільна функція нирки погіршувалась та був вищим рівень артеріального тиску.