МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ ВУШКА ПЕРЕДСЕРДЯ ЛЮДИНИ - Степанчук, А.П.; Ройко, Н.В.; Філенко, В.М.; Пришляк, А.М. (Світ медицини та біології, 2018)
Робота спрямована на вивчення топографії вушок передсердь людини в нормі. Досліджено 24 серця людей обох статей у віці від 55 до 76 років без серцево-судинних уражень в анамнезі. Аналіз отриманих даних показав, що область правого вушка передсердя через наявність гребінчастих м’язів та ямки між ними є спеціальною адаптацією, яка в систолі призводить до утворення турбулентних потоків, що перекривають основний кровоток від правого передсердя у шлуночках, що надає йому певну турбулентність. Продольна вісь вушка лівого передсердя орієнтована перпендикулярно осьовому потоку крові від лівого передсердя до шлуночка. Взагалі це схоже на спеціальне кріплення, метою якого є перетворення ритмічних скорочень гребінчастої мускулатури вушка передсердя в силу, необхідну для бічного переміщення шарів кровоплину через передсердя до лівого шлуночка і надання йому турбулентного руху. Внутрішня топографії правого та лівого вушок передсердь неправильна, та така зубчаста поверхня утворюється гребінчастими м’язами, трабекулами, множинними ямками та рідкісними дивертикулоподібними порожнинами. Екстра- та інтракорпоральні моделі штучного серця повинні мати рівнинну топографію, максимально наближену до будови серця людини, щоб уникнути серцево-судинних ускладнень. Розмір вушок передсердь та їх отворів слід враховувати під час операції на серцевих клапанах.