ОСОБЛИВОСТІ ПРЕНАТАЛЬНОГО МОРФОГЕНЕЗУ НАД’ЯЄЧКА - Хмара, Т.В.; Ризничук, М.О.; Сарафинюк, Л.А.; Кривчанська, М.І.; Бірюк, І.Г. (Світ медицини та біології, 2018)
Над’яєчко має вирішальне значення для процесу розвитку сперматозоїдів, тому що воно забезпечує унікальне рідинне мікробіосередовище, що дозволяє дозрівати і виживати сперматозоїдам. Тому, ми хотіли з’ясувати закономірності морфогенезу над’яєчка впродовж усіх періодів пренатального морфогенезу людини. Досліджено 27 серій послідовних гістологічних зрізів зародків і передплодів (4,0-80,0 мм тім’яно-куприкової довжини (ТКД)) та 56 препаратів плодів людини (81,0-375,0 мм ТКД) методами мікроскопії, макроскопії, графічного і пластичного реконструювання та морфометрії. Встановлено, що закладка канальців над’яєчка відбувається у передплодів 14,0-16,0 мм ТКД, а формування частин над’яєчка (головки, тіла та хвоста) та встановлення зв’язків між канальцями яєчка і над’яєчка простежується у передплодів 18,0-65,0 мм ТКД. У ранньому плодовому періоді відзначається асиметрія форми, розмірів правого і лівого над’яєчок, яка зберігається впродовж усього плодового періоду розвитку, та супроводжується процесом їх прискореного та уповільненого росту. Наприкінці плодового періоду онтогенезу канальцева система над’яєчка за будовою і формою близька до дефінітивного стану.