ВПЛИВ L-АРГІНІНУ ТА АМІНОГУАНІДИНУ НА ПОКАЗНИКИ ВІЛЬНОРАДИКАЛЬНОГО ОКИСНЕННЯ У НИРКАХ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ АНТИФОСФОЛІПІДНОМУ СИНДРОМІ - Яремчук, О.З.; Посохова, К.А.; Куліцька, М.І. (Світ медицини та біології, 2018)
Метою роботи було дослідити вплив L-аргініну та аміногуанідину на стан окремих показників прооксиданто-антиоксидантної системи та тканинного дихання у нирках при експериментальному антифосфоліпідному синдромі та на тлі вагітності у тварин з цією патологією. Антифосфоліпідний синдром (АФС) моделювали на мишах лінії BALB/с за допомогою кардіоліпіну за методикою Зайченко Г.В. та співавт. (2011). Введення L-аргініну при АФС та на тлі вагітності у тварин з АФС супроводжується зменшенням проявів оксидативного стресу, зокрема зниженням рівня пероксидного окиснення ліпідів, відновленням активності та вмісту компонентів антиоксидантної системи та ферментів електронно-транспортного ланцюга у нирках. Застосування аміногуанідину у нирках тварин з АФС та на тлі вагітності у тварин з цією патологією проявляється дискоординацією в системі прооксиданти-антиоксиданти.