ПРОНИКНІСТЬ ЦЕРВІКСА ТА ОПТИМАЛЬНІ СТРОКИ ЗАПЛІДНЕННЯ У ПУБЕРТАТНИХ СВИНОК - Усенко, С.О.; Шостя, А.М.; Поліщук, А.А.; Мороз, О.Г.; Стояновський, В.Г.; Карповський, В.І.; Білаш, С.М. (Світ медицини та біології, 2018)
Висвітлено результати досліджень про особливості проникності цервікса та оптимальні строки запліднення у пубертатних свинок. Встановлено, що проникність цервікса підвищується із збільшенням віку свинок та кількістю статевих циклів. Введення сперміїв внутрішньоцервікальним методом свинкам на 3-й період еструса дозволяє їх запліднювати на рівні 86% та отримувати по 10,2 новонароджених поросят. Проникність цервікса у свинок зростає від початку еструса впродовж подальших 24 годин. Високі показники їх репродуктивної здатності встановлено при введенні спермодози через 24–36 годин після настання еструса. Кількість новонароджених живих поросят є максимальною при введенні сперміїв у цервікс свинок через 12; 24 та 30 годин після початку еструса. Жива маса новонароджених поросят перебуває в залежності від періоду введення сперміїв свинкам, будучи максимальною після встановлення початку еструсу та через 24 та 30 годин.