МОРФОМЕТРИЧНІ ЗМІНИ БУКАЛЬНИХ ЕПІТЕЛІОЦИТІВ ТА ЕРИТРОЦИТІВ У СТУДЕНТІВ З РІЗНИМ РІВНЕМ СОМАТИЧНОГО ЗДОРОВ’Я І ЗАГАЛЬНОЇ ФІЗИЧНОЇ ВИТРИВАЛОСТІ - Гаврилова, Н.В.; Лапковський, Э.Й.; Яців, Я.Н.; Попель, С.Л.; Synitsa, A.V.; Mochernyuk, V.B. (Світ медицини та біології, 2018)
Мета дослідження – вивчити морфометричні зміни буккальних епітеліоцитів студентів з різним рівнем соматичного здоров’я та їх кореляційні співвідношення з тривалістю та якістю виконання 12 хв човникового бігу з прискоренням часу пробігу відрізків по 20 м. Вказується на важливість морфометрического дослідження букальних епітеліоцитів та еритроцитів периферичної крові, як активних учасників підтримки гомеостазу і місцевих факторів резистентності організму. У студентів з різним рівнем соматичного здоров’я виявляються закономірні зміни морфометричних показників букальних епітеліоцитів та еритроцитів периферичної крові до і після тестування загальної фізичної витривалості організму. При цьому динамічно знижувалася частка дискоцитів і збільшувався вміст сфероцитів і стоматоцитів. Результати дослідження показують, що при виконанні максимального фізичного навантаження відбувається значне збагачення мікрорельєфу і збільшення деформабельності еритроцитів периферичної крові, що свідчить про низьку стійкість їх мембрани до впливу різних стрес-факторів у студентів з низьким рівнем соматичного здоров’я. Продемонстровано різний кореляційний взаємозв’язок між отриманими морфометричними показниками, а також виявлена пряма кореляційна залежність між ядерно-цитоплазматичних співвідношенням і досягнутим рівнем виконання човникового бігу.