ОЦІНКА ІМУНОЛОГІЧНИХ ПОРУШЕНЬ В ГЕНЕЗІ БРОНХІАЛЬНОЇ АСТМИ РІЗНОГО СТУПЕНЯ КОНТРОЛЬОВАНОСТІ У ДІТЕЙ - Литвинець, Л.Я.; Литвинець-Голутяк, У.Є.; В.В. Чоп’як V.V. (Світ медицини та біології, 2018)
Встановлено, що у дітей із бронхіальною астмою мають місце виражені зміни в імунологічному статусі, що торкаються як клітинної, так і гуморальної його ланок та в значній мірі визначаються ступенем тяжкості захворювання. У обстежених із бронхіальною астмою встановлено обмеження резерву фагоцитуючих клітин та їх фагоцитарної активності. Максимально виражене пригнічення фагоцитозу відмічалося у обстежених із неконтрольованою бронхіальною астмою (р