КОМП’ЮТЕРНО-ТОМОГРАФІЧНІ МЕЗІОДИСТАЛЬНІ РОЗМІРИ ЗУБІВ У ЮНАКІВ ТА ДІВЧАТ ІЗ ФІЗІОЛОГІЧНИМ ПРИКУСОМ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ТИПІВ ОБЛИЧЧЯ - Позур Т. П. T.P.; Шінкарук-Диковицька М. М., М.М.; Гаврилюк А. О. A.O.; Гненна В. О. V.O.; Щерба І. К. I.K.; Ясько В. В. V.V.; Якубовська О. М. O.M. (Світ медицини та біології, 2018)
Мета роботи – встановити межі процентильного розмаху та особливості комп’ютерно-томографічних мезіодистальних розмірів зубів верхньої та нижньої щелеп у юнаків і дівчат із фізіологічним прикусом в залежності від типу обличчя. Первинні комп’ютерно-томографічні розміри ширини коронок зубів і ширини зубів на рівні анатомічної шийки у мезіо-дистальному напрямку з нормальною оклюзією наближеною до ортогнатичного прикусу і кефалометричні параметри 44 юнаків та 50 дівчат Подільського регіону України отримані з банку даних науково-дослідного центру Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова. Тип обличчя визначали за допомогою морфологічного індексу Гарсона. У юнаків і дівчат з нормальною оклюзією наближеною до ортогнатичного прикусу із різними типами обличчя визначені межі процентильного розмаху ширини коронок зубів та ширини зубів на рівні анатомічної шийки у мезіодистальному напрямку. Встановлено, що в юнаків із широким обличчям практично усі розміри ширини коронок зубів у мезіодистальному напрямку (за винятком нижніх других малих кутніх зубів) достовірно більші або мають тенденцію до більших значень, ніж у дівчат із широким обличчям; а також в юнаків із широким обличчям більшість розмірів ширини зубів на рівні анатомічної шийки у мезіодистальному напрямку (за винятком нижніх центральних та латеральних різців) достовірно більші, ніж у дівчат із широким обличчям. При порівнянні розбіжностей комп’ютерно-томографічних розмірів ширини коронок зубів та ширини зубів на рівні анатомічної шийки у мезіодистальному напрямку між дівчатами із широким та дуже широким обличчям встановлено лише достовірно більше значення ширини верхніх центральних різців на рівні анатомічної шийки у дівчат із дуже широким обличчям.