ДЕЯКІ ВІДМІННОСТІ У РОЗМІРАХ ЗУБІВ МОЛОДИХ ЛЮДЕЙ РІЗНИХ СОМАТОТИПІВ - Смаглюк, Л.В.; Шешуков, Д.В. (Світ медицини та біології, 2018)
Актуальним залишається питання розробки критеріїв естетичності та розмірів зубів в залежності від конституціональних особливостей тіла. Метою дослідження було визначення особливостей розміру зубів молодих людей в залежності від їх конституціонально-типологічних параметрів будови тіла. Обстежено 181 молодих людей віком 21-25 років, нормостенічний тип визначений у 54,69%, астенічний тип у 28,74%, гіперстенічний тип будови тіла у 16,57%. Мезіо-дістальний розмір других лівих премолярів верхньої та нижньої щелеп, а також другого правого нижнього у астеніків був вірогідно більший , ніж у нормостеників. Розмір зубу 25 у астеніків також перевищував розмір цього зубу у гіперстеників. У гіперстеників всі ікла мали більший мезіодистальний розмір, ніж у нормостеників, а зуби 13,23,33 - ніж у астеніків. Також, мезіодістальний розмір зубу 32 у гіперстеніків був більшим, ніж в нормостеників (р