СТАН ЛІПІДНОГО СПЕКТРУ КРОВІ ТА ПОКАЗНИКІВ ІНСУЛІНОРЕЗИСТЕНТНОСТІ У ХВОРИХ НА НЕАЛКОГОЛЬНИЙ СТЕАТОГЕПАТИТ ІЗ ОЖИРІННЯМ ТА ГІПЕРТОНІЧНОЮ ХВОРОБОЮ - Хухліна, О.С.; Антонів, А.А.; Дудка, І.В.; Дудка, Т.В.; Мандрик, О.Є. (Світ медицини та біології, 2018)
Метою дослідження було з’ясування ймовірного взаємовпливу стану ліпідного спектру крові, рівня глікемії та ступеня інсулінорезистентності на клінічний перебіг неалкогольного стеатогепатиту (НАСГ) на тлі ожиріння залежно від наявності коморбідної гіпертонічної хвороби (ГХ) ІІ стадії. Обстежено 90 хворих на НАСГ: з яких 30 хворих на НАСГ із ожирінням І ступеня (1 група), 30 хворих на НАСГ із коморбідним перебігом ГХ ІІ стадії та ожирінням І ступеня (2 група), 30 хворих на ГХ ІІ стадії та ожирінням І ступеня ( 3 група). Результати дослідження та їх обговорення. Дослідження ліпідного спектру крові крові та ступеня інсулінорезистентності у пацієнтів з неалкогольним стеатогепатитом за коморбідності з ожирінням та гіпертонічною хворобою ІІ ст. супроводжується суттєвою дис- та гіперліпідемією із зростанням вмісту в крові холестеролу та проатерогенних ліпопротеїнів низької щільності, вірогідним зниженням протиатерогенних ліпопротеїнів високої щільності та зростанням індексу атерогенності. Причиною прогресування метаболічного синдрому на тлі неалкогольного стеатогепатиту та гіпертонічної хвороби, є ліпідний дистрес-синдром із зростанням у крові загального холестерину, проатерогенних ліпопротеїдів низької щільності, дефіцитом антиатерогенних ліпопротеїдів високої щільності.