МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ НЕРВІВ СТІНОК НОСОВОЇ ПОРОЖНИНИ І СУМІЖНИХ СТРУКТУР У ЛЮДЕЙ ПОХИЛОГО ТА СТАРЕЧОГО ВІКУ - Бамбуляк, А.В.; Кузняк, Н.Б.; Бойчук, О.М.; Лопушняк, Л.Я. (Світ медицини та біології, 2018)
Мета роботи – вивчити синтопічні особливості крило-піднебінного вузла, нервів носової ділянки з метою визначення їх морфологічних змін у людей похилого та старечого віку. Комплексом морфологічних методів дослідження вивчено 31 препарат носової ділянки людей похилого та старечого віку, які виконувались на трупному матеріалі людей, померлих від причин не пов’язаних з ЛОР-патологією. Відповідно до Гельсінської декларації Всесвітньої медичної асоціації “Етичні принципи медичних досліджень за участю людини як об’єкта дослідження” (1964-2000 рр.) визначали клино-піднебінний отвір, крило-піднебінний вузол, відпрепаровували нервові гілки, простежували їх хід і гілки, які відгалужувалися від них. Далі досліджували задні носові гілки крило-піднебінного вузла. Виявляли рівні їх відходження та синтопію. Слизова оболонка, залози і судини стінок носової порожнини та суміжних з ними структур іннервуються різними шляхами. Так, у крило-піднебінній ямці від присередньої поверхні верхньощелепного нерва на відстані 1,9-2,4 мм від круглого отвору беруть початок 2-6 гілок крилопіднебінних нервів. Одна частина з них вступає у крило-піднебінний вузол, а друга прилягає до вузла і з’єднується з нервовими гілками, які починаються від останнього. У даній віковій групі на 20-ти препаратах вузол розміщений посередині крило-піднебінної ямки, на 6-ми – ближче до передньої стінки і на 4-ти – ближче до задньої стінки. Він знаходиться на глибині 1,5-2,0 мм латеральніше клино-піднебінного отвору. Проекція отвору на 25-и препаратах відповідала задньому кінцю середньої носової раковини і на 6-и – ділянці між задніми кінцями середньої та верхньої носових раковин. На 11-ти препаратах вузол мав трикутну форму, 8-и – багатокутну, 8-и – овальну і 4-и – конусоподібну. Від крило-піднебінного вузла беруть початок окремі нервові гілки. Найбільшою із них є великий піднебінний нерв, який розташований у великому піднебінному каналі. Бічні верхні задні носові гілки на 30-и препаратах починались від вузла, а на 1-му – відходили від великого піднебінного нерва. У ділянці заднього краю носової перегородки нервові гілки топографічно знаходились у місці переходу передньої стінки клиноподібної пазухи у нижню, що може бути орієнтиром для хірургічних втручань на нервах стінок носової порожнини. Висновки. Крило-піднебінний вузол у людей похилого і старечого віку має різноманітну форму: від трикутної і багатокутної до овальної або конусоподібної. У визначеної категорії людей у слизовій стінок носової порожнини і суміжних з ними структур зменшується кількість дрібних і середніх нервових волокон. Задні краї середньої та нижньої носових раковин, місце переходу передньої у нижню стінку клиноподібної пазухи можуть бути орієнтиром для хірургічних втручань на задніх носових нервах крило-піднебінного вузла.