РОЛЬ НЕКРОТИЧНИХ ТА АПОПТИЧНИХ ЗМІН УНЕЙТРОФІЛЬНИХ ГРАНУЛОЦИТАХ В РОЗВИТКУ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО БАКТЕРІАЛЬНО-ІМУННОГО ПАРОДОНТИТУ - Демкович А. Є. A.Ye. (Світ медицини та біології, 2018)
Механізми розвитку запального процесу в пародонтальному комплексі включають низку складних процесів, що приводять до генералізації і хронізації його, втрати зубів та появи ускладнень з боку інших органів. Одну з ключових ланок в імунній системі займає клітинний неспецифічний імунітет, який є не тільки інструментом протиінфекційного захисту, але й універсальним ефектором гомеостазу. У статті наведено результати досліджень показників раннього та пізнього апоптозу нейтрофільних гранулоцитів крові на 7-му і 30-ту добу розвитку запального процесу в тканинах пародонту. При цьому виявлена характерна динаміка змін кількості загиблих клітин в процесі формування запального вогнища у пародонтальному комплексі. Зокрема, перебіг експериментального пародонтиту супроводжувався підвищенням вмісту алексин-позитивних (ранній апоптоз) та некротизованих нейтрофілів, що пов’язано з посиленням інтенсивності їх утворення у відповідь на антигену стимуляцію. При даній модельованій патології реалізація індукованої смерті клітин відбувалася переважно шляхом апоптозу.