УЛЬТРАСТРУКТУРНІ ЗМІНИ ГЕМОКАПІЛЯРІВ ЛЕГЕНЬ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ГОСТРОМУ ПАНКРЕАТИТІ - Заяць, Л.М.; Черкасова, В.В. (Світ медицини та біології, 2018)
У дослідах на 70 білих щурах-самцях лінії Вістар електронномікроскопічним методом вивчено в динаміці (12, 24, 48, 72 год.) ультраструктурні зміни гемомікроциркуляторного русла легень при експериментальному гострому панкреатиті. Встановлено, що через 12 год. після початку дослідження спостерігаються порушення субмікроскопічної будови гемомікроциркуляторного русла легень. У гемокапілярах альвеолярної стінки відмічається надмірна акумуляція лейкоцитів, їх адгезія та агрегація. Зі збільшенням терміну дослідження (24-72 год.) у гемомікроциркуляторному руслі легень визначаються як дистрофічно-деструктивні, так і компенсаторно-пристосувальні зміни.