ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ НАПІВТОНКИХ ЗРІЗІВ ДЛЯ ДОСЛІДЖЕННЯ СТРУКТУРНИХ ЗМІН ЛЕГЕНЬ НА ТЛІ СТРЕСОВОГО ВПЛИВУ - Коптев, М.М.; Винник, Н.І.; Коковська, О.В.; Філенко, Б.М.; Білаш, С.М. (Світ медицини та біології, 2018)
Вирішення багатьох актуальних проблем клінічної медицини можливе лише за умови досконалих знань про мікроскопічну будову відповідних органів. Краще збереження тканинних структур досягається при заливці тканин в епоксидні смоли з подальшим виготовленням напівтонких зрізів. Завдяки більшій інформативності, порівняно із товстими зрізами, відносній економічності без потреби у складному вартісному обладнанні, метод напівтонких зрізів на сьогодні широко використовується у морфологічних дослідженнях. Метою роботи стало вивчення можливостей використання методу напівтонких зрізів для оцінки структурних змін, які виникають у легенях на тлі імобілізаційного стресу. Виконана робота показала доцільність використання напівтонких зрізів для вивчення структурних змін у легенях, які виникають після впливу експериментального стресу. Вивчення напівтонких зрізів є корисним прийомом морфологічного аналізу, який дозволяє оцінити структуру досліджуваного матеріалу на тканинному і клітинному рівні.