ДОСЛІДЖЕННЯ КОРИГУЮЧОГО ВПЛИВУ РОСЛИННОГО ЕКСТРАКТУ З ЦУКРОЗНИЖУЮЧИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ НА ГІСТОСТРУКТУРУ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ ЩУРІВ ЗІ ЗМОДЕЛЬОВАНИМ ДІАБЕТОМ 2-ГО ТИПУ - Марчишин, С.М.; Гудзь, Н.А.; Крицька, Г.А.; Андріїшин, О.П.; Твердохліб, Н.О. (Світ медицини та біології, 2018)
У дослідах на щурах досліджена гістологічна структура підшлункової залози за умов експериментального цукрового діабету після введення густого екстракту кореневих бульб якону та препаратів порівняння “Арфазетину” і метформіну. Виявлено, що досліджуваний екстракт має виразний захисний вплив на мікроскопічну будову підшлункової залози: деструктивні зміни в ендокринних острівцях зменшувались, кількість морфологічно повноцінних інсуліноцитів була суттєво більшою. Отримані морфологічні та морфометричні дані показали, що густий екстракт кореневих бульб якону виразно зменшував діабетогенну дію дексаметазону та мав кращий позитивний ефект на ендокринний апарат підшлункової залози порівняно з препаратом “Арфазетин” і майже не поступався препарату метформін.