ВІКОВА ТА ІНДИВІДУАЛЬНА АНАТОМІЧНА МІНЛИВІСТЬ ВНУТРІШНЬОЇ ГРУДНОЇ АРТЕРІЇ У ПЛОДІВ ЛЮДИНИ - Хмара, Т.В.; Окрім, І.І. (Світ медицини та біології, 2018)
Внутрішня грудна артерія (ВГА) відіграє значну роль у кровопостачанні передньої стінки грудної і черевної порожнин, тимуса, діафрагми і осердя. Тому, було з’ясовано анатомічну мінливість ВГА і варіанти відходження її гілок у плодів людини 4-6 місяців без зовнішніх ознак анатомічних відхилень чи аномалій розвитку скелету грудної клітки. ВГА у досліджених плодів починається від підключичної артерії латеральніше (63%), на рівні (32%) або медіальніше (5%) хребтової артерії. Асиметрія початку ВГА виявлена у 52% випадків. Довжина правої ВГА дещо переважає довжину лівої однойменної артерії. Встановлені у плодів людини варіанти галуження передніх міжребрових гілок у міжребрових просторах, наявність бічної ребрової гілки, форми анатомічної мінливості груднинних і пронизних гілок, і осердно-діафрагмової артерії слід враховувати фетальним і неонатальним хірургам під час виконання оперативних втручань.