ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СТРУКТУРИ СЕРЦЕВОГО М’ЯЗА ПРИ МОДЕЛЮВАННІ АТЕРОСКЛЕРОЗУ У КРОЛІВ ТА ЩУРІВ - Гринчак, Н.М.; Піскун, Р.П.; Шевчук, Т.І.; Васенко, Т.Б. (Світ медицини та біології, 2018)
В даній роботі представлені результати біохімічних, мікроскопічних та мікроморфометричних досліджень серця щурів та кролів в нормі і при холестериновому атеросклерозі. Стан експериментального атеросклерозу моделювався на білих лабораторних щурах-самцях масою 150-200 г. та кролях-самцях породи «шиншила» масою 3,0 – 4,7 кг. Кролям холестерин вводили перорально, змішуючи його з тертою морквою і соняшниковою олією, в дозі 0,5 г/кг маси тіла протягом 3 місяців. Щурам, протягом 30 днів щоденно вводили холестерол внутрішньошлунково за допомогою зонду з оливою, попередньо розчиняючи його в соняшниковій олії, теж в дозі 0,5 г/кг і на тлі пригнічення функції щитоподібної залози 4(6) - Метил-2-тіоурацилом в дозі 12 мг/кг. Встановлено ознаки атеросклеротичних змін структур серця обох видів лабораторних тварин при такому моделюванні паталогічного стану. Гістологічне дослідження як королів так і щурів показує, що в багатьох інтрамуральних артеріях відмічаються типові атеросклеротичні бляшки, які різко звужують просвіт судин, а іноді спостерігається дифузна ліпідна інфільтрація всіх оболонок стінки судини і повна облітерація її просвіту. Вказані зміни судин є причиною ішемії та гіпоксії міокарду.