БІОХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ МІКРОСКОПІЧНИХ КУЛЬТУР ГРИБІВ, ІЗОЛЬОВАНИХ З УРАЖЕНИХ РОГОВИХ УТВОРЕНЬ ШКІРИ - Кулинич, С.М.; Каблучка, А.П.; Петренко, М.О.; Кравченко, С.О.; Канівець, Н.С. (Світ медицини та біології, 2018)
З 2007 по 2016 рр. у 9 фермах Полтавської та Кіровоградської областей було вивчено 3694 тварин, у тому числі 3307 корів, 300 овець та 87 коней. Всього було проліковано 112 зразків ушкодженого рогу копита, взятих від 83 тварин: 6 корів у віці 3-5 років, 10 коней у віці 5-9 років та 10 овець 4-7 років. Хворі тварини були поділені на групи відповідно до їх видової приналежності. За результатами досліджень було виділено 20 видів грибів з 14 родів. З мікроскопічних грибів, виділених із зруйнованих кератинізованих рогових капсульних структур, найвища активність кератинази, гемолітичної фосфоліпази та лецитинази була виявлена у видах грибів S. brevicaulis (р