ВИЗНАЧЕННЯ НОРМАТИВНИХ ЦЕФАЛОМЕТРИЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ЗА МЕТОДОМ ДЖЕЙМСА МАКНАМАРИ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ ЮНАКІВ ТА ДІВЧАТ - Гунас І. В. І.V.; Дмітрієв М. О. M.O.; Тихолаз В. О. V.O.; Шінкарук-Диковицька М. М., М.М.; Пастухова В. А. V.A.; Мельник М. П., М.Р.; Рудий Ю. Й. Yu.I. (Світ медицини та біології, 2018)
В статті наведені цефалометричні параметри які використовуються в цефалометричному аналізі за методом J. McNamara у юнаків та дівчат Подільського регіону України з ортогнатичним прикусом, оцінка статевих розбіжностей даних параметрів (в юнаків встановлені достовірно більші значення більшості показників що характеризують співвідношення між верхньою та нижньою щелепами, а у дівчат – лише базисного кута) та проведено порівняння отриманих результатів з даними, що були отримані Джеймсом Макнамарою. Показано, що майже половина цефалометричних параметрів отриманих в юнаків і дівчат Поділля з ортогнатичним прикусом мають виражені відмінності з величиною даних параметрів отриманих Джеймсом Макнаморою.