МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ЖУВАЛЬНОЇ ПРОБИ З ВИКОРИСТАННЯМ ШТУЧНО ВИГОТОВЛЕНИХ ТЕСТОВИХ ЗРАЗКІВ - Король Д. М. D.M.; Калашніков Д. В. D.V.; Кіндій Д. Д. D.D.; Тончева К. Д. K.D.; Запорожченко І. В. I.V. (Світ медицини та біології, 2018)
Розглядаючи функцію жування як найважливіший показник стоматологічного здоров’я, автори дослідження вдосконалили методику проведення жувальної проби. При цьому динамічне визначення жувальної ефективності проводилося з використанням штучно виготовлених жувальних зразків з агар-агару стандартизованих за формою та розмірами. Для цього було максимально оптимізовано рецептуру приготування агар-агарового гелю, виготовлено та застосовано спеціальний безтіньовий фотобокс з контрольованими рівнем освітлення робочого поля та дистанцією зйомки, а також створено плагін для автоматичної комп’ютерної обробки цифрового зображення фрагментів жувальної проби. До розжовування штучних зразків було залучено 95 добровольців молодого віку, а отримані проби були зібрані, висушені та сфотографовані. Авторами було створено спеціальний плагін автоматизованого аналізу жувальних проб. Таким чином, запропоновані вдосконалення алгоритму визначення жувальної ефективності дозволяють вивести процес визначення жувальної ефективності на принципово новий, сучасний рівень медичних досліджень, якій відповідає принципам доказової медицини.