ЕПІДЕМІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ У ДІТЕЙ З БРОНХІАЛЬНОЮ АСТМОЮ - Левенець, С.С.; Горобець, Н.М. (Світ медицини та біології, 2018)
У статті проаналізовані умови проживання, метеозалежність від вологої погоди та загострення у пори року з підвищеною вологістю (осінньо - весняний періоди) методом анкетування 125 дітей віком від 1 - го до 18 років, хворих персистуючою та інтермітуючою бронхіальною астмою, з проявами та без атопії. При аналізі умов враховувалися проживання поблизу відкритих водойм (річки, озера, ставки) і у вологих приміщеннях зі стінами, покритими цвіллю. Встановлено, що діти з персистуючою бронхіальною астмою більш метеозалежні від вологої погоди, частіше проживають в місцях з підвищеною вологістю: у вологих приміщеннях і недалеко від відкритих водойм, ніж діти з інтермітуючою бронхіальною астмою. У дітей з інтермітуючим перебігом бронхіальної астми найчастіше загострення хвороби відмічаються у пори року з підвищеною вологістю, що відповідає такій же частоті загострень, як і при персистуючому протіканні хвороби. У дітей з атопією при персистуючому та інтермітуючому протіканнях бронхіальної астми більш виражена осмотична гіперреактивність бронхів, про що свідчить частіше проживання в місцях з підвищеною вологістю, загострення під час вологої погоди та в періоди з підвищеною вологістю, ніж у дітей без проявів атопії. Діти без проявів атопії та діти з інтермітуючим протіканням бронхіальної астми найменш часто проживали у приміщеннях з підвищеною вологістю.