ВИЗНАЧЕННЯ ПРОГРЕСУВАННЯ ФІБРОЗУ ПЕЧІНКИ У ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ 2-ГО ТИПУ НА ТЛІ НЕАЛКОГОЛЬНОЇ ЖИРОВОЇ ХВОРОБИ ПЕЧІНКИ - Павловський, С.А.; Вірстюк, Н.Г. (Світ медицини та біології, 2018)
За результатами оцінки показників еластографії печінки та індексу фіброзу-4 (FIB-4) й фіброзу при неалкогольній жировій хворобі печінки (НАЖХП) – (NFS) виявлено вищий ступінь фіброзу за наявності неалкогольного стеатогепатиту (НАСГ) порівняно зі стеатогепатозом (НАЖГ). Встановлено, що наявність цукрового діабету (ЦД) 2-го типу сприяє прогресуванню фіброзу печінки у хворих на НАЖХП як на стадії НАЖГ, так і на стадії НАСГ за показниками величини швидкості зсувної хвилі та індексів FIB-4 й NFS. У хворих на НАЖГ за наявності ЦД 2-го типу низький ступінь фіброзу (F0, F1, F2) відзначався в 24 (52,17%) пацієнтів, високий (F3, F4) – у 22 (47,83%) пацієнтів; у хворих на НАСГ без ЦД – в 11 (32,35%) і в 23 (67,65%) відповідно. Визначення жорсткості печінки методом еластографії, розрахунок індексів FIB-4 та NFS сприяє ранньому виявленню фібротичних змін паренхіми печінки, що, в цілому, обумовлює доцільність включення цих методик до протоколу обстеження хворих на ЦД 2-го типу, поєднаного з НАЖХП.