МОДЕЛЮВАННЯ, ЗА ДОПОМОГОЮ РЕГРЕСІЙНОГО АНАЛІЗУ, ПОКАЗНИКІВ ВАРІАБЕЛЬНОСТІ СЕРЦЕВОГО РИТМУ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ОСОБЛИВОСТЕЙ АНТРОПО-СОМАТОТИПОЛОГІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЗДОРОВИХ ДІВЧАТ З ГІПЕРКІНЕТИЧНИМ ТИПОМ ГЕМОДИНАМІКИ - Сергета І. В. I.V.; Ковальчук В. В. V.V.; Дмитренко С. В. S.V.; Семененко А. І. A.I.; Очеретна О. Л. O.L.; Перебетюк Л. С. L.S.; Прокопенко С. В. S.V. (Світ медицини та біології, 2018)
У практично здорових дівчат Поділля з гіперкінетичним типом гемодинаміки, за допомогою регресійного аналізу, побудовані усі 17 можливих індивідуальних моделей показників варіабельності серцевого ритму (ВСР) в залежності від особливостей конституціональних параметрів тіла, віку та сили стискання кистей з коефіцієнтами детермінації R2 більшими 0,7 (коефіцієнт детермінації R2 обумовлює допустимо залежну змінну в групі статистичних показників ВСР від 81,0 % до 95,7 %; в групі показників варіаційної пульсометрії – від 79,5 % до 91,7 %; в групі показників вегетативного гомеостазу за методом Баєвського – від 76,6 % до 89,8 %; в групі спектральних показників ВСР – від 79,5 % до 86,2 %). Найбільш часто до моделей показників ВСР входять ширина дистальних епіфізів довгих трубчастих кісток кінцівок (23,5 %, переважно нижньої кінцівки), сила стискання кистей (17,6 %, рівномірно на обох кистях), обхватні розміри тіла (12,2 %, переважно за рахунок кінцівок) і вік (11,8 %).