РОЛЬ МІКРОБНОГО КОМПОНЕНТУ У РОЗВИТКУ ГОСТРОГО ГНІЙНОГО ЗАПАЛЕННЯ ТКАНИН ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ДІЛЯНКИ У ДІТЕЙ - Ткаченко, П.І.; Доброскок, В.О.; Коротич, Н.М.; Колісник, І.А.; Труфанова, В.П. (Світ медицини та біології, 2018)
У статті представлено узагальнення досвіду накопиченого в клініці кафедри дитячої хірургічної стоматології з пропедевтикою хірургічної стоматології ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія», що стосується вивчення ролі мікробного фактора в етіології, патогенезі і клінічному перебізі гострих одонтогенних і неодонтогенних запальних процесів щелепно-лицевої ділянки у 896 дітей з лімфаденітом, аденофлегмоною і одонтогенним остеомієлітом. Співставлення особистих досягнень і наукових розробок, представлених в періодичних виданнях, вказують на нагальну необхідність подальшого повсякденного вивчення даного питання з врахуванням можливостей залучення сучасних технологічних досягнень і напрацювань в галузі мікробіології.