КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ЗАЛЕЖНОСТІ ЗАПАЛЬНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ПАРОДОНТУ ВІД СТАНУ ГЕПАТОБІЛІАРНОЇ СИСТЕМИ - Фурдичко A.I.; Гасюк, П.А.; Іванчишин, В.В.; Гасюк, Н.В. (Світ медицини та біології, 2018)
У відповідності до існуючих уявлень про патогенез гепато-орального синдрому, в його розвитку вирішальну роль відіграє порушення антимікробної функції печінки. У статті описані результати дослідження стану тканин пародонту у 128 пацієнтів, які включають в себе клінічні спостереження та індексну оцінку (ОНІ-S, РМА, PBI), а також печінкові маркери у сироватці крові. За допомогою проведених клініко-лабораторних досліджень ми переконались, що у хворих з гепатобіліарною патологією збільшується ймовірність виникнення запальних захворювань пародонта, а після лікування захворювань печінки, пародонтологічні показники та індекс гігієни значно знижуються. Ці дані свідчать про залежність стану тканин пародонту від стану гепатобіліарної системи.