ГІСТОЛОГІЧНІ ЗМІНИ В СТІНЦІ ДВАНАДЦЯТИПАЛОЇ КИШКИ ЗА УМОВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ПАНКРЕАТИТУ - Волков, К.С.; Шутурма, О.Я.; Небесна, З.М.; Гетманюк, І.Б.; Тупол, Л.Д. (Світ медицини та біології, 2018)
В експерименті на білих щурах проведені дослідження морфологічного стану дванадцятипалої кишки в умовах експериментального кріогенного панкреатиту. Встановлено, що на 2 добу досліду в стінці органу наступають реактивні зміни, які характеризуються розширенням просвітів та кровонаповненням судин, набряком сполучної тканини слизової та підслизової оболонок, потовщенням та деформацією ворсинок. На 7 добу експерименту гістологічні зміни в структурних компонентах дванадцятипалої кишки наростають, що проявляється пошкодженням та десквамацією стовпчастих епітеліоцитів з облямівкою, набряком строми, лейкоцитарною інфільтрацією, крово-наповненням та деструкцією стінки судин мікроциркуляторного русла, гіпертрофією кінцевих секреторних відділів дуоденальних залоз. На 14 добу експерименту деструктивні зміни структур стінки дванадцятипалої кишки менш виражені, ніж у попередній термін. Зменшується кровонаповнення судин, набряк сполучної тканини та лейкоцитарна інфільтрація, пошкодження клітин епітеліальної пластинки. Встановлені гістологічні зміни дванадцятипалої кишки за умов експериментального панкреатиту необхідні для пошуку ефективних коригуючих чинників, що призведуть до нормалізації її структурних компонентів.