ПОКАЗНИКИ КЛІТИННОГО ЦИКЛУ І ФРАГМЕНТАЦІЇ ДНК КЛІТИН СЕЛЕЗІНКИ В РАННІ ТЕРМІНИ ПІСЛЯ ТЕРМІЧНОГО ОПІКУ ШКІРИ НА ФОНІ ВВЕДЕННЯ 0,9 % РОЗЧИНУ NaCl - Гунас, І.В.; Гумінський Ю. Й. Yu.I.; Очеретна Н. П. N.P.; Лисенко Д. А. D.A.; Ковальчук О. І., О.І.; Дзевульська І. В. І.V.; Черкасов Е. В. E.V. (Світ медицини та біології, 2018)
В експерименті на протязі 7 діб вивчені зміни показників клітинного циклу і фрагментації ДНК клітин селезінки щурів після опікового пошкодження шкіри на фоні введення 0,9 % розчину NaCl. Після опіку шкіри на фоні введення 0,9 % розчину NaCl через 1 добу встановлені більші значення інтервалу SUB-G0G1 та фази G0G1 і, одночасно, менші значення показників фаз S, G2+M та індексу проліферації, що вказує на наявність патологічної індукції апоптозу та порушень синтететичних процесів спленоцитів. Через 3 доби після опіку шкіри встановлені більші середні значення показників фази G0G1, індексу проліферації та блоку проліферації і, одночасно, максимально високий рівень апоп-тозу порівнянно із аналогічними показниками групи тварин через 1 добу після опіку, що може бути розцінено, як акти-вація механізмів коменсації патологічного впливу термічного ушкодження в даний термін. Через 7 діб після опіку шкіри середні значення показників фази G0G1 та індексу проліферації наближаються до аналогічних показників групи тварин без опікового ушкодження шкіри на фоні введенням 0,9 % розчину NaCl, а максимально більшими за весь термін дослідження виявились значення показника S-фази (майже в 2,5 рази) і інтервалу SUB-G0G1 (в 2,7 рази), що свідчить на недостатню компенсацію проліферативної активності клітин селезінки на фоні посиленого апоптозу.