НЕКРОТИЧНО-АПОПТИЧНІ ЗМІНИ У МОНОНУКЛЕАРНИХ ФАГОЦИТАХ КРОВІ В МЕХАНІЗМАХ РОЗВИТКУ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО БАКТЕРІАЛЬНО-ІМУННОГО ПАРОДОНТИТУ - Демкович А. Є. A.Ye. (Світ медицини та біології, 2018)
Механізми розвитку запального процесу в пародонтальному комплексі включають низку складних процесів, що приводять до генералізації і хронізації його, втрати зубів та появи ускладнень з боку інших органів. Мета дослідження полягала у визначенні рівня апоптично змінених та некротизованих мононуклеарних фагоцитів крові в динаміці розвитку експериментального бактеріально-імунного пародонтиту. У статті наведено результати досліджень показників раннього та пізнього апоптозу моноцитів крові на 7-му і 30-ту добу розвитку запального процесу в тканинах пародонту. У піддослідних тварин відбирали кров, з якої виділяли моноцити методом градієнтного центрифугування. Оцінку апоптозу та некрозу мононуклеарних фагоцитів проводили методом проточної лазерної цитофлуориметрії. Отримані результати статистично опрацьовували із застосуванням параметричних і непараметричних методів статистики. При цьому виявлена характерна динаміка змін кількості загиблих клітин в процесі формування запального вогнища у пародонтальному комплексі. Зокрема, перебіг експериментального пародонтиту супроводжувався підвищенням вмісту алексин-позитивних (ранній апоптоз) та некротизованих моноцитів, що пов’язано з посиленням інтенсивності їх утворення у відповідь на антигену стимуляцію. При даній модельованій патології реалізація індукованої смерті клітин відбувалася переважно шляхом апоптозу.