ДИНАМІКА ЕКСПРЕСІЇ ВУГЛЕВОДНИХ ДЕТЕРМІНАНТ СТРУКТУРНИХ КОМПОНЕНТІВ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ ЗАЛОЗИСТОЇ ЗОНИ ТВЕРДОГО ПІДНЕБІННЯ ЗА УМОВ ЕКСПЕРЕМЕНТАЛЬНОЇ ГИПОСАЛІВАЦІЇ - Єрошенко, Г.А.; Тимошенко, Ю.В. (Світ медицини та біології, 2018)
Зондування слизової оболонки твердого піднебіння β-галактозоспецифічним лектином арахісу (PNA) при експериментальній гіпосалівації визначило пригнічення інтенсивності маркування шарів епітеліальної пластинки протягом спостереження. Резидентні компоненти сполучної тканини власної пластинки (фібробласти і колагенові волокна) показали збільшення інтенсивності реакції від слабкої до помірної. Необхідно зазначити стабільно сильний ступень кон’югації з галактозоспецифічними рецепторами мастоцитів протягом всього терміну спостереження. З боку кінцевих відділів встановлено зниження специфічності зв’язування до слабкої інтенсивності експонування вуглеводних детермінант до лектину арахісу на базальній мембрані та плазмолемі (сильна в інтактній групі, дуже сильна на 14 добу спостереження). З дуже сильної в інтактній групі, до слабкої зменшилась експресія рецепторів міоепітеліоцитів. Дослідження специфічності з рецепторами структурних компонентів базальної мембрани і базальної плазмолеми вивідних проток піднебінних залоз виявило слабку реакцію у щурів інтактної групи, яка посилюється до сильної на 14 добу експерименту, але на 30 добу спостереження дає слабку реакцію.