СТРУКТУРНІ ЗМІНИ ЕНДОКРИННОЇ СИСТЕМИ СЕРЦЯ ПРИ СТРЕПТОЗОТОЦИНОВОМУ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ - Жураківська, О.Я.; Микулець, Т.И.; Голдак, У.М.; Клипич, Я.И.; Миськів, В.А.; Гречин, А.Б.; Клипич, О.О. (Світ медицини та біології, 2018)
Метою роботи було встановлення особливостей структурної перебудови секреторних передсердних кардіоміоцитів у ранні та віддалені терміни перебігу стрептозотоцинового цукрового діабету (ЦД). ЦД моделювали одноразовим внутрішньоочеревинним введенням стрептозотоцину (6 мг на 100г маси тіла). Матеріал для дослідження забирали на 14 та 56 доби експерименту. Використали електронно-мікроскопічний метод дослідження. Встановлено, що стрептозотоциновий ЦД в секреторних передсердних кардіоміоцитах призводить до перебудови внутрішньоклітинних органел, які відповідають за синтез і секрецію передсердного натрійуретичного пептиду (ПНУП). Слід зазначити, що відбувається перерозподіл різних типів секреторних гранул (СГ) у відповідь на гіперглікемію, при цьому на 14 добу експерименту значно збільшується об’ємна щільність дифундуючих СГ, що вказує на посилення процесів виведення ПНУП із клітини, а на 56 добу об’ємна щільність молодих і зрілих СГ достовірно зменшується, що свідчить про зрив компенсаторних механізмів.