ВПЛИВ ІНДУКОВАНОГО КАНЦЕРОГЕНЕЗУ НА БІОЛОГІЧНІ МАРКЕРИ ЕНДОТОКСЕМІЇ - Лісничук Н. Є. N.Ye.; Андрійчук І. Я. I.Ya.; Стравська М. Я. Yu.Ya.; Сорока Ю. В. M.V.; Яворська С. І. S.I. (Світ медицини та біології, 2018)
В експерименті на аутбредних білих щурах досліджено динаміку змін біологічних маркерів ендогенної інтоксикації в процесі розвитку індукованого неопластичного ураження. Встановлено прогресуюче утворення та накопичення у крові піддослідних тварин молекул середньої маси різних фракцій: МСМ238, МСМ254, МСМ260 та МСМ280. Мембранодеструктивний ефект цих білкових токсинів підтверджується підвищенням еритроцитарного індекса інтоксикації. Математично розраховані індекс розподілу, індекс ароматичності та петидно-нуклеотидний індекс вказують на порушення між окремими компонентами пулу речовин низької і середньої молекулярної маси.