ЛЕКТИНИ В ДОСЛІДЖЕННІ МОРФОЛОГІЇ ТА ФУНКЦІЇ СЕРЦЯ - Надрага, Б.О.; Согомонян, Є.А.; Ященко, А.М.; Луцик, О.Д. (Світ медицини та біології, 2018)
Використано лектини WGA, RCA, LABA для характеристики серцевого м’яза людини на тлі постінфарктного кардіосклерозу. Виявлено гіпертрофію кардіоміоцитів у поєднанні з численними розривами м’язових волокон і заміщенням дефектів елементами сполучної тканини, периваскулярні розростання сполучної тканини, десквамацію ендотелію судинного русла, мікротромбози та діапедез еритроцитів. Використані лектини чітко маркували елементи сполучнотканинної строми, судини мікроциркуляторного русла, а також тканинний детрит. У цитоплазмі кардіоміоцитів виявлено значний вміст пігментних ліпофусцинових включень. З використанням лектину WGA у стінці артеріол ідентифіковані ендотеліоцити атипової веретеноподібної форми. Означений лектин демонстрував також підвищену реактивність з цитоплазматичними глікокон’югатами лімфоцитів та плазмоцитів, дезорганізованих волокнистих структур периваскулярної локалізації. Лектин RCA на тлі ареактивності кардіоміоцитів проявляв підвищену афінність до волокнистих структур сполучної тканини. У порівнянні з методами загальної морфології лектини WGA та RCA більш вибірково взаємодіяли з елементами сполучної тканини, кровоносними судинами міокарда, що дозволяє рекомендувати їх використання в якості альтернативи при кількісній характеристиці кардіосклеротичних змін.