ВПЛИВ КРІОКОНСЕРВОВАНИХ ЕКСПЛАНТІВ ПЛАЦЕНТИ НА ВІДНОВЛЕННЯ ЯЄЧНИКІВ ПІСЛЯ ЛІКУВАННЯ ПЕРЕКРУТУ - Прокопюк, В.Ю.; Логінова, О.О.; Прокопюк, О.В.; Сомова, Є.В. (Світ медицини та біології, 2018)
Вплив кріоконсервованих експлантів плаценти на відновлення яєчників після лікування перекруту. В.Ю. Прокопюк, О.О.Логінова, О.В. Прокопюк, Є.В. Сомова. В роботі визначення вплив кріоконсервованих експлантів плаценти на збереженість генеративних елементів яєчників після перекруту. Перекрут моделювали на щурах лінії Wistar шляхом накладання кетгутової лігатури на 4 години. Продемонстровано, що застосування кріоконсервованих експлантів плаценти в комбінації з хірургічним лікуванням експериментального перекруту яєчників дозволяє зберегти частину примордіальних фолікулів від загибелі внаслідок ішемічних пошкоджень та відновити фолікулогенез. Структура маток після перекруту відновлюється незалежно від застосування запропонованої терапії.