ФАРМАКОЛОГІЧНІ ЕФЕКТИ СПОЛУКИ КВ-28 ЗА УМОВ ХРОНІЧНОГО ІММОБІЛІЗАЦІЙНОГО СТРЕСУ - Тозюк, О.Ю.; Кривов′яз О. В. O.V.; Івко, Т.І.; Воронкіна, А.С. (Світ медицини та біології, 2018)
Натрій 2-(тетразоло[1,5-с]хіназолін-5-ілтіо)ацетат (сполука КВ-28) за даними експериментальних досліджень виявляє виразну актопротекторну дію у звичайних умовах. У роботі досліджено вплив сполуки КВ-28 за умов хронічного іммобілізаційного стресу. Виявлено, що введення даної речовини підтримує високий рівень працездатності щурів. Це підтверджує наявність у КВ-28 актопротекторного ефекту Доведено, що вказана дія досліджуваної речовини зберігається в ускладнених умовах експерименту. Також встановлено, що натрію 2-(тетразоло[1,5-с]хіназолін-5-ілтіо)ацетату притаманна стреспротекторна дія, що проявилося швидкою адаптацією тварин до умов хронічного іммобілізаційного стресу. За ефективністю сполука КВ-28 вірогідно переважала речовину порівняння на 12 та 18-ту добу дослідження.