ФУНГІЦИДНІ ТА ФУНГІОСТАТИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ЕФІРНОЇ ОЛІЇ МОНАРДИ ТРУБЧАСТОЇ ТА ЕВГЕНОЛУ ЩОДО ГРИБІВ РОДУ ASPERGILLUS - Кінаш, О.В.; Лисаченко, О.Д.; Купріян, К.В. (Світ медицини та біології, 2018)
Гриби роду Аspergillus найчастіше викликають патологічні процеси в особин з імунодефіцитом та таких, які перебувають в тривалому контакті із високими концентраціями спор. Запропоновані засоби боротьби із контамінацією патогенними мікроміцетами, як правило, є небезпечними для довкілля. В даному дослідженні представлено результати вивчення фунгіцидних та фунгіостатичних властивостей речовин рослинного походження – ефірної олії монарди та евгенолу. Для реалізації мети було використано стандартні методи дифузії в агар. Встановлено, що досліджувані речовини дійсно володіють спектром фунгіцидних та фунгіостатичних властивостей, що виявлялися затримкою росту та порушенням фаз розвитку у культур грибів видів Aspergillus fumigatus, A. flavus та A. niger. Фунгіостатична дія досліджуваних речовин виявлялася у відсутності пігментації та конідієгенезу, слабким розвитком вегетативного міцелію в тест-культур. На другому етапі проведено визначення мінімальної пригнічуючої концентрації (МПК) ефірної олії монарди та евгенолу щодо досліджуваних культур грибів. Встановлено, що фунгіцидні та фунгіостатичні властивості евгенолу виявляються в нижчих концентраціях у порівнянні з ефірною олією монарди.