МОРФО-ФІЗІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ТА МЕДИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ІКСОДОВИХ КЛІЩІВ РОДІВ IXODES LATR. ТА DERMACENTOR FABR.– ЕКТОПАРАЗИТІВ ЛЮДИНИ І ТВАРИН У ЗАХІДНІЙ УКРАЇНІ - Федонюк, Л.Я.; Подобівський, С.С.; Корда, М.М.; Кліщ, І.М.; Андрейчин, М.А.; Шкільна, М.І. (Світ медицини та біології, 2018)
Досліджено особливості будови 124 самок і 198 німф іксодових кліщів виду Ixodes ricinus та 58 самок і 25 самців іксодових кліщів виду Dermacentor reticulatus. У результаnі аналізу морфологічних показників виявлено певні закономірності у співвідношенні загальної довжини тіла до ширини черевця при різних стадіях насичення. За період травеньжовтень 2017 року було досліджено 118 самок, 174 німфи і 3 личинки виду Ixodes ricinus, знятих з тіла людей, на предмет виявлення у них збудників інфекційних захворювань. З них 46 самок (39 %), 56 німф (32 %), 1 личинка (33,3 %) і 2 невизначені кліщі були носіями 3 видів збудників інфекційних хвороб: Borrelia Burgdorferi senso lato (66 випадків), Anaplasma phagocytophilum (30 випадків) і Borrelia Miyamotoi (6 випадків). Виходячи із аналізу динаміки частоти зараження кліщів виду Ixodes ricinus носіями інфекційних захворювань, спостерігалося наростання кількості самок і німф, що були носіями борелій, з травня до липня при наростанні середньої температури з 18-230С до 25-270С і згодом зниження частоти їх зараження із серпня по жовтень при зниженні температури до 20-150С.