СУДИННІ ЗМІНИ ОБЛИЧЧЯ У ХВОРИХ НА КРИЛОПІДНЕБІННИЙ ГІНГЛІОНІТ - Колісник І. А., І.А.; Коротич Н. М. N.N.; Панькевич А. І. А.I.; Гоголь А .М. A.M.; Доброскок В. О. V.A. (Світ медицини та біології, 2017)
У роботі представлені результати вивчення судинних змін обличчя у хворих на крилопіднебінний гангліоніт у залежності від ступеню його тяжкості. Доведено, що при легкому ступені тяжкості КПГ зміни термоактивності обличчя відсутні, при середньому у 85,7% пацієнтів виявлено наявність термоасиметрії за рахунок підвищення термоактивності обличчя в середньому на 0,5°С. При тяжкому ступені тяжкості в усіх хворих спостерігалась виражена термоасиметрія обличчя (0,8°С). При чому, якщо при середньому ступені тяжкості КПГ ми спостерігали підвищення температури на боці ураження, то тяжкий перебіг гангліоніту, навпаки, супроводжувався зниженням температурних показників на боці ураження. Також виявлені зміни у васкуляризації обличчя. При легкому ступені тяжкості вони були незначні. При середньому – виявлено зниження судинного тонусу та збільшення притоку крові до судин обличчя, а при тяжкому, навпаки, – збільшення тонусу та зниження кровонаповнення судин обличчя на боці ураження. Такі зміни васкуляризації супроводжуються відповідною клінічною картиною гангліоніту та вегетативними проявами.